3 Kasım 2011 Perşembe

Tarihi Atatürk Köprüsü 75 Yaşında

Muğla'nın Dalaman ilçesinde, Atatürk'ün emriyle yaptırılan tarihi Atatürk Köprüsü''nün kuruluşunun 75. yılı, çeşitli etkinliklerle kutlandı. Ortaca'da yayımlanan Yolcu Dergisi tarafından düzenlenen etkinliğe, Dalaman Belediye Başkanı Sedat Yılmaz, Ortaca Belediye Başkanı Hasan Karaçelik, Ortaca, Dalaman, Fethiye, Köyceğiz, Marmaris'ten gelen motosiklet tutkunları ve vatandaşlar katıldı.






Dalaman Çayı üzerine 75 yıl önce, Atatürk'ün emriyle yaptırılan ve o dönemde Muğla-Antalya arasındaki kara yolu ulaşımını sağlayan ''Atatürk Köprüsü''nün, ağır tonajlı araçların geçişine yasaklanmasını isteyen vatandaşlar, tarihi köprü üzerinde renkli görüntüler oluşturdu. Yolcu Dergisi Sahibi ve Yazı İşleri Müdürü Nadir Şahin, bölgede Ege ile Akdeniz'i birbirine bağlayan 3 önemli köprü bulunduğunu belirterek, ''Tarihi Akköprü, Dalaman Akköprü Barajı ve Hidroelektrik Santralinin tamamlanmasından sonra sular altında kalacak. Atatürk Köprüsü de fiziki olarak yıpranmaya başladı. Köprünün bir an önce bakıma alınması ve turizme kazandırılması gerekiyor'' diye konuştu.






Dalaman Belediye Başkanı Sedat Yılmaz ise köprünün restorasyonu için Anıtlar Yüksek Kurulu tarafından proje hazırlandığını ve ihale aşamasına gelindiğini söyledi. Ortaca Belediye Başkanı Hasan Karaçelik de tarihi ve kültürel değerlere sahip çıkılması gerektiğini anlatarak, köprüde yapılacak çalışmaların ardından çevre düzenlemesi yapılarak, bölgenin piknik alanına dönüştürülebileceğini kaydetti. 1934 yılında yapımına başlanan Atatürk Köprüsü, 1935 yılında 170 işçi tarafından 1 yıl içinde Fransız mimarisine uygun olarak bombeli kemer şeklinde, 4 metre genişliğinde, 3 ayak üzerinde 14 metre yüksekliğinde, 85 metre uzunluğunda inşa edilmişti.