13 Kasım 2011 Pazar

''Mostar Köprüsü'nü'' Unutma (Don't Forget)

http://cm.ntvmsnbc.com/dl/unutma/index.html


Yazan ve Yöneten : Cem Sertesen / Müzik : Ecesu Sertesen



''Dehşetin kurbanı olmayanlar iyi niyetleri ve merhametleri ne kadar büyük olursa olsun "o" dehşeti yüreklerinde hissedemez ve gözlerinde canlandıramazlar. "Unutma" o coğrafyada yaşanmış dehşetin, sekiz yıl geçtikten sonraki izlerini göstermeye çalışır.

Üç belgeselcinin yolları Mostar'da kesişir. Bir kameraman, bir foto muhabiri ve bir muhabir adım adım Mostar'ı dolaşırlar. Mostar'ın sembolü olan dört yüz yıllık köprüsü iç savaşta bombalanıp yıkılmış ve üzerinden on yıl geçmiştir.


Bu yerin sessiz ve sakinliğinin ardında her köşesi, taşı, duvarları, Neredva üzerinde uçan kuşlar ve yorgun yüzler çok şey anlatır. Kamera o anlarda hep kayıttadır ve objektife ezanlar, çanlar, müzikle eğitilen küçük çocuklar, geleceğe umutla bakan gençler ve hayatları savaşla geçmiş yaşamlar yansır.


Bu coğrafyanın insanları, yaşadıkları dehşeti bir daha yaşamamak için o acıları unutmamaya ve unutturmamaya kararlıdır.


Köprünün yıkılış anının görüntülerini kaydeden 20 yaşındaki Eldin Palata dünya kamuoyunun bu acı hadiseyi görmesine vesile oldu.


Kanuni Sultan Süleyman'ın emriyle, Mimar Sinan'ın öğrencisi Mimar Hayreddin'e yaptırılan ve 9 yıllık bir çalışma sonucunda 1566 yılında inşası bitip hizmete giren Mostar Köprüsü; 427 yıl boyunca doğal afetlerden ve iki dünya savaşından sağlam çıkmayı başarsa da 9 KASIM 1993 günü Bosna Hersek iç savaşında hedef olmaktan kurtulamadı.''