25 Eylül 2011 Pazar

Atatürk'ün Afganistan'daki Emaneti Yeniden Canlanacak

Türkiye, Atatürk'ün emri ile yapılan Kabil'in ilk hastanesi ve tıp fakültesini yeniden canlandıracak. Başbakan Yardımcısı Bozdağ, büyük bölümü yıkılan binanın gerekli incelemelerin yapılmasının ardından ya restore edileceğini ya da aslına uygun olarak yeniden yaptırılacağını bildirdi.


Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Afganistan ziyareti kapsamında önce Atatürk Çocuk Hastanesini ziyaret etti. Ziyarete, Afganistan Sağlık Bakanı Süreyya Dalil ve Yüksek Öğrenim Bakanı Server Daniş de yer aldı. 


Hastaneyi gezen Bozdağ, yenidoğan ünitesinde tedavi altına alınan bebeklerin sağlık durumu hakkında bilgi aldı. Dalil, ziyarette hastanedeki eksiklikler hakkında Bakan Bozdağ'a bilgi vererek yardım istedi. Bozdağ da Türkiye'nin gerekli yardımı yapacağı sözünü verdi.
  
ATATÜRK'ÜN EMRİYLE KURULAN HASTANE 


Bozdağ daha sonra, Atatürk'ün emriyle kurulan ve Kabil'in ilk hastanesi olma özelliği taşıyan Ali Abad Sanatoryumu'na geçti. Büyük bölümü yıkılan ancak üzerindeki ayyıldızın halen görülebildiği bina önünde Dalil ve Daniş'ten bilgi alan Bozdağ, hastanenin yeniden "ayağa kaldırılacağını" söyledi.


Bozdağ, ''Burayı yeniden hayata geçireceğiz, yeniden Afganistan'ın, Kabil'in sağlık hizmetlerine büyük bir katkısı olan bir merkeze dönüşmesi için somut adımları atacağız ve burayı da en kısa sürede eski haline getirip hizmete sokma gayreti içerisinde olacağız'' dedi.


Hastanenin yeniden hizmete açılmasının Türk-Afgan dostluğuna büyük hizmeti olacağını ifade eden Bozdağ, şöyle konuştu:


''Burada zaten çok güzel bir Türkiye sevgisi var. Bizim de o sevgiye layıkıyla bir karşılığımızın olması lazım. O çerçevede de biz buraları Türk-Afgan dostluğunun, kardeşliğinin güçlenmesine vesile olacak önemli eserler olarak görüyoruz. Dostluğumuzun nişanesi olarak bunlar, burada hizmete devam edecektir.


yeniden bir ekip gönderme ihtiyacı olursa ekip gönderip bakacağız. Eğer restorasyon yapılarak hizmete açma imkanı varsa o yolu deneyeceğiz. Eğer mümkün olmuyorsa asıl proje var, ona göre hareket edeceğiz. Teknik incelemelerden sonra buna karar vereceğiz.''


AFGAN BAKAN DANİŞ: ''İLİŞKİLERİMİZİ DAHA DA GÜÇLENDİRECEK'' 


Afgan Yüksek Öğrenim Bakanı Daniş de, Ali Abad Sanatoryumu'nun Afganistan'da sağlık alanında hizmet veren ilk hastane olduğunu belirterek, ''Türk dostlarımız tarafından yapıldı. Daha sonra Afganistan'da sağlık yüksek eğitimi için burası, tıp fakültesi binası olarak kullanıldı. Afganistan doktorları, burada yetiştirildi'' dedi.


Afganistan'da sağlık sektörünün büyük zorluklarla karşı karşıya olduğunu vurgulayan Daniş, şunları söyledi: ''Afganistan halkına en iyi hizmeti verebilmek için bu eksikliklerin giderilmesi gerekiyor. Türk dostlarımız bu hastanenin yeniden yapımı için bir kaç kez Kabil'e teknik heyet gönderdi. Gerekli incelemeleri yaptılar, arazi konusunda da anlaştık, istedikleri yeri temin ettik. Bu hastanenin yapılması ile birlikte Afgan halkının sağlık alanındaki ihtiyaçlarının giderilmesi noktasında önemli bir eksiklik giderilmiş olacaktır. Tabi ki bu da, Afganistan ve Türkiye arasındaki güçlü ilişkileri daha da güçlendirecektir.''
  
TÜRKİYE'DEN ÇOCUK HASTANESİ İÇİN DESTEK TALEBİ 


Afgan Sağlık Bakanı Dalil de, Atatürk Çocuk Hastanesi'ndeki eksikliklere dikkati çekerek, hastanenin çocuklara gerektiği gibi hizmet vermesi için teçhizat eksikliğinin giderilmesi ve sağlık görevlilerinin daha iyi eğitiminin sağlanması yönünde ihtiyaçları olduğunu kaydetti.


Dalil, ''Hem maddi hem de eğitim açısından bu eksikliklerin giderilmesinde Türkiye'den yardım bekliyoruz'' diye konuştu.
  
ATATÜRK'ÜN YAPTIRDIĞI HASTANE


Ali Abad Sanatoryumu'nun yapımına Atatürk'ün emri üzerine 1926 yılında başlandı ve 1932 yılında tamamlandı. Daha sonra tıp fakültesi olarak hizmet veren bina, ardından iç savaş dolayısıyla kullanılamaz hale geldi.


Sanatoryum yakınında bulunan Atatürk Çocuk Hastanesi ise, yine Türkiye tarafından 1980'li yıllarda kuruldu.





NTVMSNBC